Bye bye Gazprom, Den Haag zoekt nieuwe gasleverancier

6 April 2022, 13:42 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Boevaya Mashina (WIkipedia)

Het contract dat de gemeente Den Haag heeft met het Russische gasbedrijf Gazprom loopt eind dit jaar af. Uiterlijk begin september volgt een definitief besluit over het al dan niet verlengen van dat contract met een jaar. In de tussentijd start de gemeente via een nieuwe aanbesteding de zoektocht naar een andere gasleverancier.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is er veel druk op het stadsbestuur om het contract Met Gazprom op te zeggen. De intentie van de gemeente is om eind dit jaar te stoppen met Gazprom, maar tegelijkertijd is de gemeente ook verantwoordelijk voor de continuïteit van de verwarming van de kantoren, zwembaden en sporthallen.

De gemeente heeft daarom besloten om het lopende contract tot eind van dit jaar niet per direct op te zeggen. Er zou dan snel een nieuw contract afgesloten moeten worden met een andere aanbieder, waarbij de prijs vele malen hoger uitvalt en in de praktijk de kans groot is dat er nog steeds Russisch gas afgenomen wordt. Dit komt omdat verschillende gasstromen uit de internationale markt samenkomen in de zogenoemde ‘gasrotonde’.

Aanbesteding

Begin september besluit de gemeente definitief over het al dan niet verlengen van het bestaande contract met een jaar. Ondertussen start zij met een nieuwe aanbesteding voor de levering van gas vanaf 2023. Het risico dat geen enkele gasleverancier wil inschrijvingen is aanwezig, maar de kans hierop is aanzienlijk kleiner door het beslismoment te verschuiven naar september. Het is mogelijk dat Gazprom Nederland ook besluit mee te doen met een nieuwe aanbesteding. Op grond van de huidige aanbestedingswetgeving kunnen zij niet worden uitgesloten.

Gasloos

Het college wil zo snel mogelijk op andere energiebronnen overgaan. Helemaal geen gas inkopen is op termijn de beste optie. De gemeente zet daarom flinke stappen in de verduurzaming van haar energievoorziening. Zo is de helft van het gemeentelijk vastgoed al grotendeels verduurzaamd. Door onder andere warmtenetten aan te sluiten op schone energiebronnen, isoleren, installaties beter te programmeren en de verwarming lager te zetten. Ook het licht en de verwarming uit doen in ruimtes die niet gebruikt worden helpt. Nieuwbouw, zoals Amare, en de nieuwe locatie van de gemeente aan de Fruitweg zijn duurzaam en gasloos opgeleverd.